Zelf energie opwekken

Ontdek hoe jij zelf het verschil kunt maken voor het milieu én voor je eigen portemonnee! Door zelf groene energie op te wekken, neem je het heft in eigen handen. Er is veel mogelijk. Op deze pagina lees je meer en kom je verder.

Voor onderstaande maatregelen zijn er verschillende subsidies en leningen. Bekijk hier de mogelijkheden.

Zonnepanelen

Met zonnepanelen op je dak wek je je eigen duurzame stroom op. Ze zijn klimaatvriendelijk en leveren over de hele levensduur aardig wat geld op.

Het plaatsen van zonnepanelen kan een eerste stap zijn om te beginnen met het verduurzamen van jouw woning. Hierbij is het wel belangrijk om naar de staat van het dak te kijken. Is de dakbedekking van jouw platte dak ouder dan 10 jaar of zijn jouw dakpannen op het schuine dak ouder dan 50 jaar? Dan kan het verstandig zijn om eerst hier mee aan de slag te gaan. Zonnepanelen hebben namelijk een levensduur van ruim 25 jaar. Vervang dan eerst de dakbedekking en bedenk of het verstandig is om extra isolatie toe te voegen. Meer informatie over isoleren? Klik hier.

Is de dakbedekking in goede staat? Dan kunnen er zonnepanelen geplaatst worden. Kijk goed naar je energieverbruik en houd rekening met wat je in de toekomst aan energie wil gaat verbruiken. Gaat de keuken binnenkort vernieuwd worden? Dan is het verstandig om alvast rekening te houden met het extra energieverbruik van een inductiekookplaat. Wil je uiteindelijk naar een Nul op de Meter woning (NOM) zonder gasaansluiting? Een (hybride) warmtepomp of een elektrische auto kan het energieverbruik van de woning flink opschroeven. Het is dan verstandig hier alvast rekening mee te houden bij het aanschaffen van de zonnepanelen. Meer informatie? Klik dan hier.

Meer informatie over de werking van zonnepanelen en de voordelen, kosten en opbrengst ervan? Neem dan eens een kijkje op de website van Milieu Centraal.

Zonneboilers

Een zonneboiler zorgt voor warm water met energie van de zon. Daardoor bespaar je ongeveer 50 procent op je energieverbruik onder de douche en in de keuken.

Wanneer je kiest om een zonneboiler aan te schaffen, zal er een aparte boiler worden geïnstalleerd in combinatie met zonnecollectoren op het dak. Een zonneboiler ondersteunt je bestaande verwarmingssysteem of de warmtapwatervoorziening. Het bestaande verwarmingssysteem (in de meeste gevallen een cv-ketel) zal de overige verwarming op zich nemen.

Een zonneboiler is vaak niet de eerste stap om mee te beginnen bij het verduurzamen van de woning. Misschien kun je beter beginnen met isoleren. Meer informatie over de aanschaf van een zonneboiler en ander duurzaam bespaar-advies? Klik hier voor de website van het Duurzaam Bouwloket.

Tips en ervaringen lezen over zonneboilers? Klik dan hier voor de website van Milieu Centraal.

Kleine windmolen

Kleine windmolens (2 tot 15 meter hoog) kunnen door windenergie groene stroom opwekken voor de eigenaar. Net als bij zonnepanelen komen bij de opwekking van elektriciteit geen broeikasgassen of andere vervuilende stoffen vrij. Een kleine windmolen is financieel alleen zinvol wanneer er in het gebied voldoende wind staat. Alleen op locaties waar het voldoende en krachtig genoeg waait, leveren de kleine molens meer energie dan ze hebben gekost.

Meer informatie over de aanschaf, de voor- en nadelen en de verschillen tussen windmolens, vind je hier.

Thuisaccu’s

Een thuisaccu wordt gebruikt om stroom in op te slaan, om dit later te kunnen gebruiken. Het opslaan gebeurt vaak met stroom van zonnepanelen. Een thuisaccu wordt meestal aan de muur gehangen in de kelder of de bijkeuken en heeft ongeveer het formaat van een flinke cv-ketel. Een thuisaccu kan op twee manieren ingezet worden, voor het opvangen van stroomuitval en/of voor het bewaren van overdag opgewekte zonnestroom voor als het ’s avonds donker is.

Meer informatie en de voor- en nadelen op een rijtje? Klik dan hier.

Duurzaam initiatief?

De gemeente werkt graag mee! Mail naar duurzaamvoordeel@beverwijk.nl met jouw idee.