Je woning isoleren

Op deze pagina lees je alles over het isoleren van je huis. Een huis verliest warmte via het dak, de muren, de ramen en deuren en de vloer. Met isolatie pak je je huis als het ware in, zodat warmte beter vastgehouden wordt. En dat kan veel schelen. Twee op de drie woningen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd.

Dat is zonde, want isolatie heeft alleen maar voordelen:

  • minder kou en tocht in huis;
  • lagere energiekosten;
  • minder CO2-uitstoot;
  • voorbereiding op aardgasvrij en energieneutraal wonen. 

Als je huis goed geïsoleerd is, moet je ook goed ventileren. Hier lees je alles over goed ventileren.

En hoe zit het met de kosten om je huis te isoleren? Er zijn verschillende subsidies en leningen beschikbaar om jouw huis te verduurzamen. Hier lees je meer over de financiële mogelijkheden.

Natuurvriendelijk isoleren

Sommige maatregelen om je huis duurzamer te maken, kunnen effect hebben op kwetsbare en beschermde diersoorten. Denk bijvoorbeeld aan vleermuizen die in de spouwmuur leven of vogels die een nestje onder de dakpannen gemaakt hebben. Door de spouwmuur of het dak te isoleren kunnen deze dieren worden verstoord of zelfs gedood. Dit is niet goed voor de natuur en de biodiversiteit, en is volgens de Wet Natuurbescherming verboden. Op de website van het Duurzaam Bouwloket vind je meer informatie over de maatregelen waarbij je rekening moet houden met deze wet en wat je moet doen om je woning toch te kunnen verduurzamen.

Spouwmuurisolatie

Heb je een woning die is gebouwd tussen 1920 en 1975? Dan kun je spouwmuurisolatie aan laten brengen.
Het levert veel voordelen op: een warmer huis, een lagere energierekening en een beter klimaat.

Een spouwmuur bestaat uit twee muren met een paar centimeter ruimte ertussen (de spouw). Die ruimte kun je laten vullen met isolatiemateriaal. Er kunnen mogelijk beschermde dieren, zoals vleermuizen, in jouw spouw verblijven. Dat kan geen kwaad, alleen mag je dan niet zomaar je spouw laten isoleren. Je moet dan rekening houden met de Wet Natuurbescherming. Daarover lees je meer op de website van Milieu Centraal.

Het is niet altijd mogelijk om spouwmuurisolatie toe te passen. Kies daarom voor een bedrijf dat is aangesloten bij de brancheorganisatie VENIN of een erkenning heeft van Insula of SKG IKOB. Deze bedrijven werken volgens vaste richtlijnen en doen vóór aanvang altijd een endoscopisch onderzoek om te controleren wat de mogelijkheden zijn. Kijk voor meer informatie over spouwmuurisolatie op de website van het Duurzaam Bouwloket.

Zie ook het kopje “Natuurvriendelijk isoleren” op deze pagina.

Binnen- en buitengevelisolatie

Niet ieder huis heeft een spouwmuur: huizen die voor 1920 zijn gebouwd, hebben vaak alleen enkelsteens muren. Die kun je ook isoleren, maar dan met voorzetwanden aan de binnenkant of isolatie tegen de buitenkant. Ook als je een smalle spouw hebt, kun je overwegen om te kiezen voor voorzetwanden aan de binnenkant of isolatie aan de buitenkant. Zo kun je een hogere isolatiewaarde halen.

Het is echter wel belangrijk om te weten dat het isoleren aan de binnenkant van de gevel doorgaans een ingrijpende klus is. Het is daarom verstandig om deze maatregel pas toe te passen op een natuurlijk moment. Bijvoorbeeld tijdens een verbouwing.
Meer informatie over binnengevelisolatie? Kijk dan op de website van het Duurzaam Bouwloket.

Zelf aan de slag? Op de website van Milieu Centraal vind je veel klus-tips.

Buitengevelisolatie zorgt naast een besparing op de energienota ook voor een andere uitstraling van de woning. Dit heeft over het algemeen een positieve invloed op de woningwaarde. De kans is echter wel heel groot dat een vergunning nodig is. Informeer daarom van tevoren altijd bij de gemeente naar de mogelijkheden. Meer informatie? Kijk dan op de website van het Duurzaam Bouwloket.

Bodemisolatie

Vloer- en bodemisolatie worden regelmatig door elkaar gehaald. Bij bodemisolatie breng je een materiaal aan op de bodem van de kruipruimte. Bij vloerisolatie wordt het materiaal rechtstreeks tegen de onderkant van de vloer bevestigd. Als er genoeg ruimte onder de vloer is, adviseert het Duurzaam Bouwloket altijd om te kiezen voor vloerisolatie. Bodemisolatie is echter een goede optie als de kruipruimte te laag is en als deze vochtig is.

Meer weten over bodemisolatie? Kijk dan op de website van het Duurzaam Bouwloket.

Vloerisolatie

Vloerisolatie voelt direct comfortabeler aan, omdat je minder snel koude voeten hebt. Daardoor heb je ook minder snel de neiging om de kachel wat hoger te zetten.

Om isolatiemateriaal aan de onderkant van de vloer aan te brengen, moet de kruipruimte hoog genoeg zijn. Meer informatie? Kijk dan op de website van het Duurzaam Bouwloket of op de website van Milieu Centraal.

Ramen en kozijnen

Als er in jouw woning nog enkel glas of ‘normaal’ dubbelglas (thermopane) aanwezig is, dan is het verstandig om dit te vervangen door modern HR++ of zelfs HR+++ glas (triple).

HR, Hoog Rendement, glas bestaat uit twee of drie glasplaten met daartussen een ruimte (de spouw). Bij HR en HR+ glas zit er in deze spouw droge lucht. Bij HR++ glas en HR+++ (triple) glas is dit een edelgas, meestal argon. De lucht of edelgassen in de spouw hebben een isolerende waarde. Edelgassen isoleren beter dan droge lucht. HR++ glas isoleert 2,5 keer zo goed als het oudere standaard dubbelglas. Tripleglas isoleert zelfs vijf keer zo goed.

Meer informatie over beglazing en isoleren? Kijk dan op de website van het Duurzaam Bouwloket.

Het vervangen van kozijnen is een dure investering. Het Duurzaam Bouwloket raadt aan om de kozijnen direct te vervangen als je nog oude kozijnen met enkele beglazing hebt. Je gaat dit gelijk merken in het comfort en op de energienota. Daarnaast wordt je woning ook meer waard. Als de kozijnen nog in een goede staat zijn, adviseert het Bouwloket om eerst te kijken naar andere isolerende maatregelen of enkel het vervangen van de beglazing. Kijk op de website van het Duurzaam Bouwloket voor meer informatie.

Tip van het Duurzaam Bouwloket

Hou bij het vervangen van beglazing ook rekening met de ventilatie in de woning. Is er weinig ventilatie? Overweeg dan om ventilatieroosters te plaatsen. Dit draagt bij aan een gezond binnenklimaat. Als er een balansventilatiesysteem geplaatst wordt, dan zijn ventilatieroosters in het raam niet nodig.

Groen thuis

Aan inwoners die er klaar voor zijn nú stappen te zetten om te verduurzamen, bieden Omgevingsdienst IJmond, Duurzaam Bouwloket en de Huizendokter advies en ondersteuning bij het aardgasvrij(klaar) maken van de woning. Bewoners in de IJmond worden ondersteund door onafhankelijke adviseurs van Duurzaam Bouwloket en de Huizendokter. Meer informatie? Kijk dan op de website van de ODijmond.

Wijkers aan de slag

Beverwijkers Jeroen en Lilian hebben tijdens de verbouwing flink geïnvesteerd in isolatie en een warmtepomp. Hun verhaal lees je hier
Ook inwoner Richard isoleerde zijn woning, en deed dat met een betaalbaar stappenplan. Hoe hij dat deed lees je hier
Je kunt je ook laten inspireren door Peter en Karin Bijl, die voor hun Beverwijkse rijtjeshuis het best mogelijke energielabel haalden, zonder dat daar een enorme verbouwing voor nodig was. Hun verhaal lees je hier.

Duurzaam initiatief?

De gemeente werkt graag mee! Mail naar duurzaamvoordeel@beverwijk.nl met jouw idee.