Houtstook

Een brandend haardvuurtje is natuurlijk heel gezellig. Helaas is de rook niet gezond voor jezelf en je omgeving.  
Bij het verbranden van hout komen fijnstof en andere schadelijke stoffen in de lucht. Hoewel dit voor niemand gezond is, hebben ouderen, kinderen en mensen met een longziekte hier extra last van. Daarbij is stoken met de open haard of houtkachel niet de meest efficiënte manier om je huis te verwarmen. De meeste warmte vervliegt namelijk via de schoorsteen. 

Gezondheidseffecten

Houtrook bevat ongezonde stoffen en draagt bij aan luchtverontreiniging. De GGD geeft informatie over mogelijke gezondheidseffecten van blootstelling aan houtrook. Ook geven zij voorlichting over stoken met zo min mogelijk overlast en effect op uw gezondheid. Op www.ggdkennemerland.nl vind je meer informatie.

Regionale visie luchtkwaliteit

De gemeenten Velsen, Beverwijk en Heemskerk werken samen aan maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Zij worden daarbij geadviseerd door de GGD Kennemerland en Omgevingsdienst IJmond.

Samen met provincie Noord-Holland hebben de gemeenten een regionale visie luchtkwaliteit geschreven: ‘Onze visie op een gezondere leefomgeving IJmond.’

Het programma Gezondheid en Luchtkwaliteit 2021-2025 geeft invulling aan de uitvoering van deze regionale visie en aan het Schone Luchtakkoord. Meer informatie of de visie lezen? Kijk dan op Regionale visie en programma - Omgevingsdienst IJmond (odijmond.nl).

Tips om te stoken

Tip 1: zorg voor de juiste kachel en droog hout  

Zorg voor de juiste grootte van de kachel in verhouding tot de ruimte die je wilt verwarmen. Schoorstenen en rookkanalen moeten goed zijn afgestemd met de haard of kachel. Het is ook belangrijk dat je, tenminste één keer per jaar, je schoorsteen door een erkend vakman schoon laat maken. Maak het vuur aan met aanmaakblokjes en kleine houtjes en stook alleen droog, onbehandeld hout.

Tip 2: Stook niet bij windstil of mistig weer

Bij deze weersomstandigheden blijft de rook lang om het huis en in de buurt hangen. Om overlast en eventuele gezondheidsschade te beperken, is het af te raden om met mist of windstil weer te stoken. 

Tip 3: Controleer de vlam en zorg voor frisse lucht

Voldoende frisse lucht in de ruimte waar gestookt wordt is belangrijk, net als volledige luchttoevoer tijdens het stoken. Je kunt dit zelf controleren door naar de kleur van de rook en de vlam te kijken. En als laatste: laat houtvuur vanzelf uitbranden. Door de stooktips te volgen houd je rekening met je buren en beperk je overlast en gezondheidsklachten voor uje omgeving. Meer informatie over de tips kun je vinden op www.milieucentraal.nl en www.odijmond.nl.

Duurzaam initiatief?

De gemeente werkt graag mee! Mail naar duurzaamvoordeel@beverwijk.nl met jouw idee.