Ventileren
Voor je gezondheid is het belangrijk om je huis goed te ventileren. Helaas is de ventilatie in de meeste huizen niet goed. In een van de tien woningen zit schimmel en in veel huizen hangt binnen meer fijnstof dan buiten. Waarom is ventileren zo belangrijk? En hoe kun je het goed doen? Helemaal nu we onze huizen steeds beter isoleren. We geven je graag tips en uitleg.
Wat maakt lucht in huis vies?
De lucht in huis raakt op allerlei manieren vervuild. We ademen, koken, drogen de was, klussen en poetsen en in veel huizen wordt nog gerookt. Daarom is het belangrijk om de lucht in huis goed te verversen. Vieze lucht moet het huis uit en schone lucht moet naar binnen komen. Dat kan via naden en kieren, of door roosters of open ramen.
Vieze lucht in huis is slecht voor je gezondheid, onder meer omdat het je huis vochtiger maakt. En in vochtige ruimtes kunnen ongezonde schimmels groeien. Als je allergisch bent of last hebt van je neus, longen of luchtwegen, krijg je daar meer last van als de lucht vervuild is.
Tips
Tip 1. Zorg voor een constante aanvoer van frisse lucht in de woning. Het sluiten van ventilatieroosters in de winterse maanden om tocht en kou buiten te houden, is niet aan te raden. Met slim ventileren kun je op verschillende manieren al veel bereiken. Klik hier voor meer informatie.
Tip 2. Ventileer extra bij en na het koken, douchen en klussen in de woning. Zorg ook voor extra ventilatie als er veel mensen aanwezig zijn. Zet een (extra) raam open of verhoog de stand van het ventilatiesysteem. Houd bij het douchen de deur naar het woongedeelte dicht om het vocht in de badkamer te houden. Ventileer hier bij voorkeur mechanisch. Zet het systeem aan tijdens het douchen en laat deze nog enige tijd (tot wel twee uur na het douchen) aan staan. Zorg voor toevoer van lucht van buiten of vanuit de woning. Er zijn ook mechanische ventilatiesystemen te koop met luchtvochtigheidsensor. Deze start automatisch en stopt wanneer de luchtvochtigheid op het gewenste niveau is. Meer informatie? Kijk dan eens op de website van het Duurzaam Bouwloket.
Tip 3. Overweeg het plaatsen van een mechanisch ventilatiesysteem als dit nog niet aanwezig is. Overleg met de glaszetter, bij het vervangen van de beglazing, of het verstandig is om (aanvullende) ventilatieroosters te plaatsen. Is er mechanische ventilatie of balansventilatie aanwezig? Laat dit systeem elke twee jaar onderhouden en schoonmaken.
Tip 4. Rook niet (binnen).
Tip 5. Hang de was buiten te drogen, kook met een deksel op de pan en maak de vloer droog na het dweilen.
Meer informatie en hulp bij ventileren? Klik dan hier voor de website van Milieu Centraal.
Apparatuur
Inmiddels nemen steeds meer mensen apparatuur in huis om de binnenluchtkwaliteit te meten. EEen CO2- en luchtvochtigheidsensor helpt om te sturen op een gezonde binnenluchtkwaliteit. Naast sensoren is er ook genoeg apparatuur verkrijgbaar om de binnenluchtkwaliteit te verbeteren. Denk aan luchtreinigers met fijnstoffilters, luchtbevochtigers en luchtontvochtigers. Meer weten over deze apparaten en hoe ze werken? Klik dan hier voor de website van het Duurzaam Bouwloket voor meer informatie.
Hier lees je meer over het reinigen van luchtkanalen.
Het reguleren van vocht in huis is belangrijk voor een prettig wooncomfort en voor de eigen gezondheid. Een te hoge luchtvochtigheid is niet fijn, maar een te lage luchtvochtigheid is ook niet prettig.
Meer informatie over luchtkwaliteit? Hierover lees je meer op de website van het duurzaam Bouwloket.