Verwarmen en koelen

Verwarming is een grote energieverbruiker in huis. Ongeveer de helft van je energieverbruik gaat naar verwarming. Met duurzaam verwarmen kun je flink besparen op de energierekening én ben je voorbereid op aardgasvrij wonen. In 2050 is alle energie in Nederland namelijk duurzaam. Er komt dus een moment dat je woning niet meer verwarmd wordt met aardgas en een cv-ketel. Het is daarom goed om te kijken naar de alternatieven en de mogelijkheden. Wat zijn goede keuzes? En, hoe houd je het huis in de zomer juist koel?

Warmtepompen

Met een warmtepomp verwarm je je huis zonder aardgas. Hiermee word je woning een stuk duurzamer. Ook zijn er subsidies en leningen beschikbaar.  

Een warmtepomp vervangt de cv-ketel (all electric) of werkt ermee samen (hybride). Hij werkt op elektriciteit en haalt de warmte uit de lucht of uit de grond. Een energiezuinige oplossing. Omdat je met een warmtepomp (deels) van het gas af kunt, is het niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee! Meer informatie? Klik hier.

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Meer informatie over de verschillen en weten welke het beste bij jouw huis past? Klik dan hier.  

Lilian en Jeroen uit Beverwijk hebben recent een warmtepomp aangesloten in hun woning. Hier lees je hun verhaal.  

Meer informatie over energie besparen? Klik hier.

Waterstof

Er wordt al geruime tijd onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van en toepassingsmogelijkheden voor waterstof, maar het is nog niet écht tot een doorbraak gekomen. Voordelen zijn dat het goed te transporteren is en grootschalig ondergronds opgeslagen kan worden.

Op dit moment is waterstof (nog) geen medium om energie op te slaan. Het kost (nu nog) te veel energie om waterstof te produceren, circa 50 kWh om een kilo waterstof te maken. Dit levert slechts 20 kWh op als het weer wordt omgezet naar elektriciteit. Er is dus sprake van een energieverlies van 60%.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van waterstof? Klik hier voor de website van het Duurzaam Bouwloket en hier voor de website van Milieu Centraal.

Verwarmen op lage temperatuur

In het merendeel van de Nederlandse huishoudens zijn radiatoren toegepast die werken op basis van hoge temperaturen (70 tot 90 graden Celsius). Door met lagere temperaturen te verwarmen is het mogelijk om te besparen op de energierekening. Hoe lager de temperatuur waarmee je verwarmt, hoe minder hard jouw verwarmingssysteem hoeft te werken. Lage temperatuurverwarming is te koppelen aan bijna alle verwarmingssystemen (cv-ketel, warmtepomp, stadsverwarming, etc.). In de praktijk blijkt dat door de constante warmteafgifte van lage temperatuurverwarming de thermostaat gemiddeld 2 graden lager kan, in vergelijking met hoog temperatuurverwarming.

Naast energiebesparing heeft lage temperatuurverwarming ook het voordeel dat het over het algemeen als comfortabeler wordt beschouwd en zorgt voor een gezondere lucht in huis.

Meer informatie over lage temperatuur verwarmen? Klik hier voor de website van het Duurzaam Bouwloket en hier voor de website van Milieu Centraal.

Warmtenet

Een warmtenet is een veelvoorkomende manier om een hele wijk duurzaam te verwarmen zonder gebruik van aardgas. Het staat ook bekend als stadsverwarming of blokverwarming. Een grote centrale warmtebron zorgt voor verwarming en warm tapwater voor een groot aantal woningen in een wijk of een stadsdeel. Er zijn verschillende duurzame energiebronnen die voor warmte in een warmtenet kunnen zorgen:

  • Restwarmte van de industrie;
  • Afvalverbrandingsinstallaties;
  • Biomassa;
  • Aardwarmte (geothermie);
  • Bodemwarmte (i.c.m. warmtepompen);
  • Aquathermie.

Via buizen in de grond wordt warm (40°C) tot zeer warm water (90°C) naar de woningen gebracht. Een warmtewisselaar (een speciaal kastje) in de woning zorgt ervoor dat je die warmte kunt gebruiken om te douchen en de woning te verwarmen.

De overheid heeft besloten dat alle Nederlandse woningen uiterlijk in 2050 aardgasvrij moeten zijn. Een warmtenet is een van de manieren waarop woningen duurzaam en toekomstbestendig verwarmd kunnen worden, naast groen gas en elektriciteit. Warmtenetten zijn met name interessant in gebieden met een hoge bouwdichtheid in combinatie met geschikte, robuuste warmtebronnen in de buurt.

Samenwerking in regio

Eind 2017 heeft de Stuurgroep Energietransitie IJmond (bestaande uit wethouders en ambtenaren uit gemeente Beverwijk, Heemskerk, Velsen en Omgevingsdienst IJmond) afvalverwerker HVC verzocht om samen met Firan een verkenning uit te voeren naar de realisatie van een warmtenet in de IJmond. HVC heeft in een aantal regio’s, waaronder Alkmaar, al een warmtenet liggen.

De stand van zaken eind 2020 is dat in gemeente Velsen en gemeente Beverwijk samen met wooncorporaties WoonOpMaat, Velison Wonen, WB Velsen en Pré Wonen gekeken wordt naar de mogelijkheid om op termijn woningen aan te sluiten op een warmtenet. Op dit moment wordt er met de woningbouwcorporaties onderzocht of de 18.000 woningen van de corporaties verwarmd zouden kunnen worden middels een warmtenet.

Ook werken we samen in de Metropoolregio Amsterdam met het ministerie van Economische Zaken, waarmee een Green Deal Warmte Koude is afgesloten om obstakels op nationaal niveau op te lossen.

Meer lezen over warmtenet in Beverwijk? Klik hier.

Infraroodverwarming

Infraroodpanelen (IR-panelen) kunnen een goede keuze zijn als bijverwarming in de woonkamer en in ruimtes die je weinig gebruikt. Als hoofdverwarming zijn infraroodpanelen minder geschikt, behalve als je huis zeer goed geïsoleerd is. Dit omdat infrarood in principe niet een hele ruimte verwarmt. Ze geven stralingswarmte af naar een bepaalde plek in de kamer. Zit je in de stralingswarmte, dan voelt dat comfortabel, ook al is de luchttemperatuur om je heen lager. Maar als je bij het warmtepaneel wegloopt, is de warmte ook weg. 

Door een infraroodpaneel bijvoorbeeld in een werkplek op zolder te plaatsen, kan worden voorkomen dat de hele woning verwarmd moet worden om op die plek warmte te krijgen. Hierdoor kan een hoop energie bespaard worden.

Meer lezen? Klik hier.

Verwarmen met airco

Een airco kun je naast verkoelen ook gebruiken om te verwarmen. In combinatie met zonnepanelen, zou dit een mooie en voordelige stap kunnen zijn richting aardgasvrij verwarmen.

Beverwijkers Peter en Karin Bijl verwarmen hun huis al met een airco en hebben een zeer lage energierekening. Hoe ze dit hebben aangepakt en wat ze nog meer voor duurzame maatregelen hebben genomen, lees je hier

Voor meer informatie over verwarmen met een airco kun je terecht bij het energieloket van de gemeente Beverwijk, het Duurzaam Bouwloket.

Energiezuinig koelen

Door je huis energiezuinig te koelen bespaar je slim geld en het is beter voor het klimaat. Dankzij onderstaande tips heb je in de zomer geen airco meer nodig voor een aangename temperatuur in huis!

  1. Monteer aan de buitenkant van het raam zonwering en houd deze de hele dag gesloten. Houd ook de gordijnen dicht om de warmte buiten te houden. 
  2. Houdt ramen en deuren zo veel mogelijk gesloten om warme lucht buiten te houden. Ventileren blijft wel nodig voor gezonde lucht in huis.
  3. Zet de ramen ’s avonds, ’s nachts en ’s ochtends vroeg tegen elkaar open, zodat alles lekker doorwaait. De temperatuur is op deze momenten van de dag koeler, zodat de temperatuur in huis weer daalt. 
  4. Goede isolatie van bijvoorbeeld dak, muren en isolatieglas houden de warmte buiten. 
  5. Planten tegen de gevel of op het dak houden je huis koel op warme dagen. Dit komt omdat ze zonlicht opvangen en water laten verdampen. Daarnaast nemen ze ook overtollig regenwater op, wat weer gunstig is bij wateroverlast. 

Meer informatie over energiezuinig koelen? Lees hier meer.

Duurzaam initiatief?

De gemeente werkt graag mee! Mail naar duurzaamvoordeel@beverwijk.nl met jouw idee.