Klimaatmonitor

Welkom bij de Klimaatmonitor van gemeente Beverwijk. De gemeente Beverwijk heeft een makkelijke en duidelijke klimaatmonitor gemaakt. Hierin zie je eenvoudig hoe we bezig zijn met duurzaamheid, zoals het verminderen van CO₂-uitstoot en het werken aan groene en circulaire doelen.

De cijfers in de monitor komen uit de landelijke Klimaatmonitor en de Emissieregistratie. Je vindt gegevens vanaf 2019 en elk jaar voegen we de nieuwste data toe. Omdat de landelijke gegevens altijd iets achterlopen, kun je nu informatie bekijken tot en met 2022. Zodra nieuwe cijfers beschikbaar zijn, werken we de monitor bij.

Met de klimaatmonitor krijg je een goed beeld van wat we al bereikt hebben en hoe we verder groeien. De informatie is makkelijk te begrijpen, zodat jij eenvoudig op de hoogte blijft van de duurzame stappen die we samen zetten.

Wat is CO₂-uitstoot?

De CO₂-uitstoot van industrie, woningen en vervoer is de afgelopen jaren gedaald. Dit betekent dat we samen stappen zetten richting een schonere en duurzamere gemeente. Wil je ook bijdragen? Kijk eens naar energie besparen in huis of duurzame reisopties. Elke kleine stap helpt!

CO₂ (koolstofdioxide) is een gas dat vrijkomt bij het verbranden van fossiele brandstoffen, zoals benzine (aardolie), aardgas en steenkolen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als we autorijden, huizen verwarmen of producten maken in fabrieken.

Vervoer: Auto’s en vrachtwagens stoten CO₂ uit als ze op benzine of diesel rijden.

Huizen: Als we onze woning verwarmen met gas, komt er CO₂ vrij.

Industrie: Fabrieken gebruiken energie om producten te maken en stoten daarbij CO₂ uit.

Te veel CO₂ in de lucht zorgt ervoor dat de aarde opwarmt. Dit noemen we klimaatverandering. Daarom proberen we de uitstoot te verminderen, bijvoorbeeld door meer duurzame energie te gebruiken, zoals zonne- en windenergie.

Doel 2030: 55% reductie t.o.v. 2019

In 2019 stootte de gemeente Beverwijk, zonder de uitstoot van Tata Steel, 169.200 ton CO₂ uit. Ons doel is om in 2030 de uitstoot met 55% te verminderen. Dat betekent dat we over zes jaar nog maar 76.140 ton CO₂ mogen uitstoten..

Hoe we dat gaan bereiken? 

  • Meer duurzame energie

We zetten in op zonnepanelen, een warmtenet en een WKO, zodat we minder gas en olie nodig hebben.

  • Schoner vervoer

Meer laadpunten voor elektrische auto’s en schonere openbaar vervoeropties helpen de uitstoot van verkeer te verminderen.

  • Duurzame woningen en bedrijven

We stimuleren energiebesparing en isolatie, zodat huizen en bedrijven minder energie verbruiken.

  • Groene industrie

Samen met bedrijven werken we aan duurzamere productiemethoden en schonere technologieën.

Iedereen kan een bijdrage leveren. Door bewuster energie te gebruiken, vaker de fiets te pakken of thuis te besparen, werken we samen aan een schone toekomst. Doe je mee?

Woningen van het gas af

In 2022 zijn 196 woningen in Beverwijk overgestapt op een alternatief voor aardgas, bijvoorbeeld door een warmtepomp en inductie koken. ​Ongeveer 1% van de 19.511 woningen in de gemeente gebruikt nu geen aardgas meer voor verwarming, koken en warm water.

Elke woning die overstapt op aardgasvrij wonen, helpt mee aan een schonere toekomst. Als meer huishoudens meedoen, wordt het effect groter. De gemeente Beverwijk ondersteunt dit met subsidies, informatie en hulp. Wil je weten wat de mogelijkheden voor jouw woning zijn? Bekijk het aanbod en zet ook een stap naar een toekomst zonder aardgas!

Wat betekent dit?

Een gemiddeld huishouden in Nederland stoot jaarlijks ongeveer 18.500 kg CO₂ uit. Door de 196 woningen in Beverwijk die overgestapt zijn op alternatieve energiebronnen en daardoor geen aardgas meer gebruiken, wordt er jaarlijks ongeveer 352.800 kg (353 ton) CO₂ bespaard.​

Dit zijn ongeveer 196 retourvluchten Amsterdam - New York.

Woningen met zonnepanelen

Steeds meer inwoners in Beverwijk kozen in 2022 voor duurzame energie. De stijging van 4.397 woningen met zonnepanelen in 2022 laten dat zien. Dit is een stijging van 114% ten opzichte van 2019, wat betekent dat het aantal woningen met zonnepanelen in slechts twee jaar tijd fors is toegenomen.

Wat betekent dit voor de energieopwekking?

Gemiddeld wekt een woning met zonnepanelen 3.000 kWh per jaar op. 4.397 woningen met zonnepanelen kunnen gezamenlijk ongeveer 13,19 miljoen kWh per jaar opwekken.​

Door zonne-energie te gebruiken in plaats, bespaart Beverwijk jaarlijks ongeveer 5.764 ton CO₂. Dit komt overeen met de uitstoot van ongeveer 2.505 auto’s die elk 12.000 km per jaar rijden.

We zijn minder afhankelijk van gas en kolen. Beverwijk wordt steeds groener: de toename van zonnepanelen helpt ons op weg naar een schonere toekomst.

Duurzamere verwarming

Stel je voor: je loopt in Beverwijk of Wijk aan Zee door een straat met 100 huizen. In 2022 had twee van die huizen een duurzamer verwarmingssysteem, zoals een warmtepomp. De rest nog niet. Ons doel? Dat aantal laten groeien, zodat steeds meer huizen comfortabel en duurzaam verwarmd worden!

We helpen inwoners om hun huis klaar te maken voor de toekomst. Dat doen we door duidelijk uit te leggen, mee te denken en mensen met elkaar te verbinden.

Kijk bijvoorbeeld in deze handige subsidiewijzer. Of maak gebruik van de duurzaamheidslening.

Aandeel in totale CO₂-uitstoot

Ten opzichte van 2019 is de CO₂-uitstoot van alle gebouwen in onze gemeente met 23% gedaald. Dat staat gelijk aan de uitstoot van ongeveer 1.525 auto’s die een jaar lang 12.000 km rijden!

Deze daling van 23% betekent dat we jaarlijks net zoveel CO₂ besparen als 4.902 bomen in een jaar opnemen. Een flinke stap richting een groenere toekomst!

Restafval

De hoeveelheidrestafval is een klein beetje gedaald! Per persoon is dit 225,8  kg per jaar, 8% meer dan in 2019. Maar het moet beter! Veel restafval per inwoner betekent dat er nog veel waardevolle materialen verloren gaan. In een circulaire economie draait het om het hergebruiken, recyclen en verminderen van afval, zodat grondstoffen niet verbrand of gestort worden en worden hergebruikt.

Als er veel restafval is, betekent dit dat nog niet alles goed wordt gescheiden en dat er meer materialen hergebruikt kunnen worden. Denk aan plastic, papier, GFT en textiel die nog uit het restafval gehaald kunnen worden.

Gevoelstemperatuur

De gevoelstemperatuur geeft aan hoe warm of koud het daadwerkelijk aanvoelt, en verschilt van de temperatuur op de thermometer. Dit komt door factoren zoals wind, luchtvochtigheid en zon.

Bijvoorbeeld, op een koude winterdag van 5°C kan het veel kouder aanvoelen door harde wind. In de zomer voelt 30°C veel warmer aan bij hoge luchtvochtigheid dan bij droge lucht.

Ook stenen en tegels spelen een rol: ze houden warmte vast, waardoor het in steden vaak warmer aanvoelt. Het vergroenen van steden, bijvoorbeeld door tegels te vervangen door planten, kan de temperatuur verlagen en voor verkoeling zorgen.

Aantal bomen

In Beverwijk zetten we ons in voor een groenere leefomgeving. Een van de belangrijke groene prestaties die we monitoren, is het aantal geplante en gekapte bomen.

Bomen zijn belangrijk voor een gezond klimaat, biodiversiteit en een prettige leefomgeving. Daarom zorgen we ervoor dat het aantal nieuwe bomen hoger is dan het aantal bomen dat gekapt wordt. Bomen worden alleen gekapt als dat echt noodzakelijk is, bijvoorbeeld vanwege ziekte, instabiliteit of onderhoud. Voor elke boom die verdwijnt, planten we meer bomen terug.

Laadpunten

Goed nieuws voor elektrische rijders! In 2022 is het aantal laadpunten in onze gemeente met 57% gegroeid. Dat betekent dat er nu 173 laadpunten zijn waar je jouw elektrische auto kunt opladen.

We blijven werken aan een toekomst met schonere lucht en duurzamer vervoer. Lees meer over laadpunten of behoefte aan meer oplaadmogelijkheden in jouw buurt?

We blijven in de gemeente Beverwijk werken aan duurzame mobiliteit, onder andere door meer laadpunten en slimme oplossingen voor schoner vervoer. Wilt u ook overstappen op een duurzamere auto? Bekijk de mogelijkheden voor laadpunten op onze website.