Energietransitie

De overgang van fossiele energie naar duurzame energie noemen we de energietransitie.  Tijdens het Klimaatakkoord van Parijs in 2015 is internationaal afgesproken om minder CO2 uit te stoten. Alle energie is in Nederland in 2050 duurzaam en alle woningen zijn van het aardgas af. Tegelijkertijd neemt ons elektriciteitsverbruik de komende jaren enorm toe omdat we elektrisch gaan koken, rijden en in sommige gevallen ook verwarmen.
Op lokaal niveau kijken we wat er moet veranderen om van het aardgas af te gaan. Als gemeente hebben wij het beste zicht op wat er lokaal kan. Wij gaan dus een belangrijke rol spelen in het coördineren van deze warmtetransitie.

Naar aardgasvrij – Hoe gaan we dat doen?

Landelijk is besloten dat we in 2050 allemaal onze woningen aardgasvrij moeten verwarmen. Om te bekijken hoe we dit in Beverwijk en Wijk aan Zee kunnen doen, is in 2021 de Transitievisie Warmte gemaakt.
Dit is een document waarin staat waar we in de toekomst op welke manier willen gaan verwarmen. Oftewel, hoe gaan we straks van aardgas naar nieuwe manieren van verwarmen.
Elke vijf jaar wordt een nieuwe versie gemaakt. Zo houden we rekening met nieuwe ontwikkelingen.

Omdat iedere wijk verschillend is, is per wijk bekeken wat de beste manier is om van start te gaan.
Onderstaand kaartje geeft hier een beeld van:

Warmtetransitiekaart Beverwijk 2021

Het isoleren van je woning is altijd een goed idee. Zo bespaar je energie en zet je de eerste stap richting aardgasvrij. Vandaar ook dat dit voor veel wijken in de kaart is aangegeven als de eerste start voor de komende jaren.

Meer informatie over de Transitievisie Warmte vind je in dit document.
Wil je meer weten over isoleren of andere manieren om energie te besparen? Zie de andere kopjes op deze pagina of neem contact met ons op via duurzaamvoordeel@beverwijk.nl.

Duurzame energie opwekken

We gaan duurzamer wonen, werken en leven. Er moet dus veel meer energie duurzaam worden opgewekt.

In heel Nederland wordt hierover nagedacht. Dit proces heet de Regionale Energie Strategie (RES). Ook in de regio IJmond & Zuid-Kennemerland zijn scenario’s gemaakt. Samen met maatschappelijke organisaties, georganiseerde inwoners, belanghebbenden en gemeentes is gekeken welke gebieden in deze regio kans bieden voor grootschalige energieopwekking uit vooral zon en wind. Zijn zonnepanelen langs de snelweg een optie? Waar is mogelijk ruimte voor een windturbine?

Regionale energiestrategie

Veelgestelde vragen

Het warmtenet kan in de toekomst ook veel betekenen om Beverwijk aardgasvrij te verwarmen. Hier lees je meer over het warmtenet.

Milieubeleidsplan

Er speelt veel op het gebied van milieu. We gaan toe naar een circulaire economie waarbij we steeds meer afval als grondstof gaan gebruiken. We willen de luchtkwaliteit verbeteren. Onderwerpen waar geen wet voor bestaat, maar waar de gemeente zelf ambitie over mag uitspreken. Dat is gedaan in het Milieubeleidsplan 2021-2025 Deze is opgesteld door de Omgevingsdienst IJmond. Je leest het plan hier.

Netcongestie

Netcongestie is eigenlijk een ‘file’ op het elektriciteitsnet. Er komen steeds meer zonnepanelen die stroom aanleveren op het elektriciteitsnet van huishoudens. Ook zijn er steeds meer grote gebruikers van stroom, zoals elektrische auto's. Het elektriciteitsnet transporteert al die stroom. Daar zit wel een grens aan. In wijken met veel zonnepanelen en oude elektriciteitskabels, raakt het net soms voor korte tijd overbelast. Deze zogeheten netcongestie of stroomfiles zijn op dit moment geen groot probleem. Het is vooral een probleem voor zonneparken; die zijn aangesloten op een ander elektriciteitsnet dan huishoudens.
Heb je vragen over netcongestie en wat dit voor jou betekent? Kijk dan op deze website van de Overheid of mail naar duurzaamvoordeel@beverwijk.nl.

Duurzaam initiatief?

De gemeente werkt graag mee! Mail naar duurzaamvoordeel@beverwijk.nl met jouw idee.