Elektrisch vervoer

Een elektrische auto is schoon, stil en milieubewust. De CO2-uitstoot van een elektrische auto is meer dan 60% lager dan die van een benzineauto. Het is dan ook niet verrassend dat het aantal  elektrische auto’s steeds verder toeneemt. De technologie van elektrische auto’s ontwikkelt zich snel: er komen goedkopere modellen bij en nieuwe auto’s hebben vaak een grotere actieradius zodat je er verder mee kunt rijden. Ook wordt het opladen steeds makkelijker, met steeds meer beschikbare oplaadpunten.

De gemeente Beverwijk moedigt elektrisch rijden aan en speelt zo in op de huidige en toekomstige ontwikkelingen op het gebied van duurzame mobiliteit. Daarom zijn we aangesloten bij een project dat meer oplaadpunten in de regio gaat plaatsen. Dit initiatief komt van de Metropoolregio Amsterdam, samen met de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht.

Laadpalen in Beverwijk 

Wil je weten waar je jouw elektrische auto kunt opladen in  Beverwijk en Wijk aan Zee? Op de Laadpuntkaart zie je waar laadpalen staan en waar nieuwe laadpalen komen.

Laadpaal aanvragen

Heb je een elektrische auto, een plug-in hybride auto (die minimaal 45 kilometer volledig elektrisch kan rijden) of een elektrisch bedrijfsvoertuig? Of ga je binnenkort één kopen? Dan kun je onder de volgende voorwaarden een openbare laadpaal aanvragen:

  • Je woont in de gemeente Beverwijk of werkt er minimaal achttien uur per week.
  • Je kunt je auto niet op eigen terrein opladen.
  • Binnen 300 meter van de gewenste locatie is geen beschikbare laadpaal.
  • Zijn laadpalen wel in de buurt, maar zijn die altijd bezet? Dan kun je alsnog een aanvraag doen.

Een laadpaal aanvragen kan via de website van MRA-Elektrisch.

Zij controleren of jouw aanvraag aan de voorwaarden voldoet. Soms zijn er meer aanvragen dan beschikbare laadpalen. Dan overlegt de gemeente met MRA-E waar nieuwe laadpalen kunnen komen. Daarna neemt de gemeente een officieel besluit over de locatie. Is alles goedgekeurd? Dan wordt de laadpaal geplaatst.

Meer weten over (openbare) laadpalen, privélaadpalen, hoge parkeerdruk, laadpassen, of bezwaar maken? Klik hier.

Storing

Werkt een openbare laadpaal niet? Op de laadpaal staat welk nummer je kunt bellen. Voor laadpalen van Total / PitPoint is dit: 030 4100 887.

Particulier opladen

Steeds meer mensen plaatsen een laadpunt op eigen grond, bijvoorbeeld op hun oprit. Hiervoor heb je geen vergunning nodig.(tot een bepaald vermogen). Maar let op: je mag géén kabel over de stoep, het fietspad, het gras of de rijbaan leggen.  

Meer informatie over elektrisch rijden

Op de website van Milieu Centraal vind je veel informatie over elektrisch rijden. Ook kun je daar een handige keuzehulp vinden om te kijken welke auto bij je past.

Staat jouw auto een groot deel van de tijd stil? Dan is een deelauto waarschijnlijk een beter alternatief. Lees hier meer over deelvervoer.

Meer lezen over duurzaam reizen? Klik hier.

Duurzaam initiatief?

De gemeente werkt graag mee! Mail naar duurzaamvoordeel@beverwijk.nl met jouw idee.