Wat kun je zelf doen voor meer groen

Groen is belangrijk in onze omgeving.
Bomen, planten en struiken zorgen ervoor dat mensen vaker naar buiten gaan. Ze gaan dan wandelen, sporten of gewoon even ontspannen. Dat is goed voor je lichaam én je hoofd.

Maar groen is niet alleen goed voor mensen. Parken, tuinen en plantsoenen zijn ook belangrijk voor Beverwijk. Wist je dat meer groen helpt om de stad koel te houden in de zomer? En dat het regenwater beter kan wegstromen na een flinke bui?

Daarom is het belangrijk dat we samen goed zorgen voor het groen in Beverwijk en Wijk aan Zee.

Wat kun je zelf doen

Door meer ruimte te geven aan groen in de stad, maak je plaats voor mens, dier en klimaat. Van meer groen wordt Beverwijk:

  • mooier
  • fijner om doorheen te wandelen en te fietsen
  • leuker om buiten te spelen
  • koeler op warme dagen
  • beter bestand tegen hevige regenbuien
  • aantrekkelijker voor vogels en insecten

Benieuwd naar wat je zelf kunt doen? Er is veel mogelijk.

Tegels eruit, groen erin!

Beverwijk heeft de afgelopen jaren fanatiek meegedaan aan het NK Tegelwippen. In 2023 én 2024 wonnen we met de meeste gewipte tegels van de IJmond-gemeenten! Wil jij ook je tuin groener maken? Doe mee en vervang tegels door planten! Op nk-tegelwippen.nl vind je handige tips om aan de slag te gaan. 

Woon je in Beverwijk of Wijk aan Zee? Dan kun je gratis een aanhanger lenen om je tegels naar het afvalbrengstation te brengen.

Welke planten kies je?

Wil je weten welke planten het beste passen in jouw tuin? Klik hier voor plantentips. Gaat je hele tuin op de schop? Hier kun je terecht voor inspiratie.

Nieuwsgierig welk groen je het beste kunt planten? Klik om tips te krijgen voor het vergroenen van je tuin. Gaat je hele tuin op de schop? 

Slim water geven

Wil je meer genieten van je groene tuin? Sproei dan slim: 

  • Geef liever één keer per week veel water dan elke dag een beetje.
  • Sproei in de ochtend om schimmelvorming te voorkomen.
  • Meer weten over water besparen in de tuin? Klik hier.

Regenwater gebruiken

Schoon drinkwater is kostbaar. Wil je liever sproeien met regenwater? Lees hier meer over regenwateropvang en hergebruik.

Buurtgroen: help mee en maak de buurt groener

Meer groen in de stad of het dorp is goed voor iedereen. Het zorgt voor een fijne leefomgeving en helpt tegen hitte en wateroverlast. In Beverwijk zijn al veel bewoners actief bezig met buurtgroen. Een mooi voorbeeld is de Westertuinen, waar bewoners een stukje groen van de gemeente onderhouden. Dit zorgt voor een prachtige border met bloeiende vaste planten.

Wil jij ook bijdragen aan een groenere buurt? Dat kan! Je kunt een stukje groen van de gemeente adopteren en zelf bijhouden. Denk bijvoorbeeld aan: 

Boomvak

De zachte grond rondom een boom, waar je laagblijvende planten in kunt zetten die niet te diep wortelen. 

Tip: In ons digitale lentemagazine vind je handige plantenlijsten en tuintips.

Geveltuin

Geveltuintjes zijn kleine, smalle groenstroken langs de gevel van een woning aan de straatkant. Daarvoor wordt een strookje tegels grenzend aan de woning verwijderd. Hier kun je vaste of eenjarige planten, struiken of klimplanten plaatsen. Wel moet altijd bekeken worden of er voldoende ruimte beschikbaar blijft voor een voetpad.

Lees meer over een geveltuin

Stadslandbouw

In Beverwijk beheren meerdere bewoners grotere groenvakken. Er is bijvoorbeeld een oude speelplek omgevormd tot een moestuin. Grotere oppervlakten hebben vaak een grotere invloed op de buurt. Daarom is een uitgebreidere voorbereiding nodig. Daarbij wordt de buurt op de hoogte gebracht en worden er goede afspraken gemaakt tussen de gemeente en de buurtbewoners.

Buurtgroen is onderdeel van de routekaart Groenvisie 2020-2030. Deze lees je hier.

Spelregels

Als je een stuk groen van de gemeente wilt onderhouden zijn er een aantal spelregels:

  • Een van de toezichthouders Groen van jouw buurt moet vooraf toestemming geven. Neem hiervoor contact op met de toezichthouder via 0251 256 256.
  • Het buurtgroen wordt ordelijk en net onderhouden en het gebruik ervan mag niet leiden tot overlast.
  • Eventuele bomen in het buurtgroen blijven in beheer van de gemeente.
  • Het buurtgroen blijft altijd eigendom van de gemeente. Dit geldt ook als je het terrein al lange tijd beheert. Verjaring kan nooit aan de orde zijn.
  • Je zorgt zelf voor de afvoer van het groenafval.
  • Deze en een aantal overige spelregels worden, na overleg, vastgelegd in een overeenkomst tussen jou en de gemeente.

Ik wil een stukje groen onderhouden

Meer Bomen Nu: help mee en plant een boom!

Meer Bomen Nu is een landelijke actie om jonge boompjes (zaailingen) een betere plek te geven. Sommige zaailingen groeien op een ongunstige plek, zoals in de schaduw, te dicht op elkaar of op een pad. Door ze te verplaatsen naar een geschiktere plek, krijgen ze een grotere kans om uit te groeien tot een volwassen boom of struik. 

Ook in Beverwijk worden zaailingen verzameld en gratis uitgedeeld. Op bepaalde momenten kunnen inwoners en vrijwilligers de zaailingen ophalen om in hun eigen tuin of buurt te planten. Dit helpt om de omgeving groener te maken en klimaatverandering tegen te gaan. Daarnaast is het een heerlijke activiteit in de natuur. 

Wil je meedoen?

Op MeerBomenNu.nl vind je wanneer de eerstvolgende uitdeeldag is in Beverwijk. 

‘Gemeente Beverwijk werkt graag mee aan dit doel,’ vertelt Jaqueline Dorenbos, oud-wethouder groen en klimaatadaptatie. ‘Bomen spelen een belangrijke rol in het tegengaan van klimaatverandering en in het herstel van de biodiversiteit. Daarom nodig ik mensen van harte uit om tijdens één van de oogstdagen mee te helpen bij het oogsten van stekjes en zaailingen.´

Meer Bomen Nu is een initiatief van Stichting MEERgroen, Caring Farmers en Urgenda. Samen met duizenden vrijwilligers, boswachters en groenbeheerders verzamelen zij zaailingen en stekken en geven deze gratis weg. Zo maken we Nederland sneller en goedkoper groener, en iedereen kan meedoen!

Groen dak: goed voor de natuur en het klimaat

Een groen dak is een dak met planten erop. Dit helpt om regenwater op te vangen, biedt voedsel voor vogels en insecten en zorgt voor verkoeling op warme dagen. Vaak worden hiervoor vetplantjes (sedum) gebruikt, maar er zijn ook daktuinen met verschillende plantensoorten.

Er zijn verschillende soorten groene daken. Zo kun je kiezen voor een dak dat water opvangt of een combinatie met zonnepanelen. Maar let op: niet elk dak is geschikt voor een groen dak. Meer informatie en tips over groene daken? Kijk dan bij Milieucentraal.

In Beverwijk is het mogelijk om subsidie te krijgen voor een groen dak en andere maatregelen om regenwater op te vangen. Kijk hier welke subsidies en leningen er beschikbaar zijn in Beverwijk en Wijk aan Zee.

Stichting Steenbreek

Heb je een tuin? Dan kun je veel doen voor de natuur en het klimaat. Te veel stenen in de tuin zijn slecht voor mensen, dieren en planten. Dit blijkt uit verschillende onderzoeken. 

Stichting Steenbreek helpt om tuinen en buurten groener te maken. Dit doet de stichting samen met gemeenten, provincies, waterschappen, projectontwikkelaars, woningcorporaties, onderwijsinstellingen en andere organisaties. Elke tegel die vervangen wordt door planten maakt een verschil. Regenwater kan beter de grond in zakken, het wordt minder heet in de stad en de lucht wordt schoner. Ook krijgen insecten, vogels en andere kleine dieren weer een plek om te leven. Bovendien voelen mensen zich prettiger in een groene omgeving.

Stichting Steenbreek richt zich op vier belangrijke thema’s: 

  • Meer biodiversiteit – meer planten en dieren in de stad
  • Klimaatbestendig maken van tuinen en buurten – beter omgaan met hitte en regen
  • Meer contact tussen buren – samen werken aan een fijne leefomgeving
  • Gezondheid – groen maakt mensen blijer en gezonder

Wil je ook je tuin vergroenen? Kijk voor tips op de website van Stichting Steenbreek