Geveltuin
Geveltuintjes zijn kleine, smalle groenstroken tegen de gevel van een woning aan de straatkant. Daarvoor wordt een strookje tegels grenzend aan de woning verwijderd. Hier kun je vaste of eenjarige planten, kleine struiken of klimplanten plaatsen.
Waarom een geveltuin?
Een geveltuin ziet er niet alleen heel mooi uit, maar is ook goed voor de natuur en de stad. Door tegels te vervangen voor groen zorg je voor koelte op warme dagen, betere opvang van water na een harde regenbui en trek je vogels en insecten aan. Als bewoner heb je er ook iets aan, want een geveltuin werkt isolerend. Klimplanten houden namelijk wind tegen en houden warmte vast. Op warme zomerdagen houden ze zonlicht tegen en zorgen ze voor verkoeling.

Geveltuin aanvragen
Een geveltuin moet je vooraf altijd aanvragen bij de gemeente, omdat het om grond van de gemeente gaat. Ook zijn er een aantal regels aan verbonden. Zo bekijkt de gemeente bijvoorbeeld altijd of er voldoende ruimte overblijft voor een voetpad.
Stappenplan en randvoorwaarden
Als u een stukje groen van de gemeente wilt onderhouden zijn er een aantal spelregels:
- Er moet vooraf toestemming verleend worden door één van de toezichthouders Groen van uw buurt. Neem hiervoor contact op met de toezichthouder via 0251 256 256 of door het contactformulier via deze link in te vullen.
- We beoordelen na afspraak ter plekke of een geveltuin mogelijk is.
- Alleen bewoners van het pand kunnen een aanvraag doen voor een geveltuin.
- Geveltuinen zijn alleen toegestaan bij woningen zonder voortuin die direct aan de openbare ruimte grenzen.
- De stoep moet in woonstraten minstens 1,50 m breed zijn en in winkelstraten 1,80 m.
- De geveltuin mag langs de hele lengte van de voorgevel lopen.
- De maximale breedte is 50 cm, gemeten vanaf de gevel.
- De gemeente legt de geveltuin aan door bestrating te verwijderen, een opsluitband te plaatsen en teelaarde toe te voegen.
- De bewoner is verantwoordelijk voor de beplanting en het onderhoud.
- De grond blijft eigendom van de gemeente Beverwijk, maar;
- De bewoner zorgt ervoor dat de beplanting niet over de stoep hangt en de stoep goed begaanbaar blijft.
Geveltuinen zijn onderdeel van de routekaart Groenvisie 2020-2030. Deze lees je hier.
Win een compleet geveltuinpakket
Wil jij jouw straat en woning groener maken? Doe dan mee met onze actie en maak kans op een compleet geveltuinpakket! We geven dit voorjaar 5 kant-en-klare pakketten weg. Opgeven kan tot 10 mei 2025. Klik hier voor meer informatie en het aanvragen.
Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?
Bij het aanplanten van een geveltuin, is het nodig om rekening te houden met een aantal dingen.
- Kies voor plantensoorten die van nature in Nederland voorkomen. Dit noem je inheemse planten. Dit is beter voor zowel de plant, als de insecten en andere dieren die hier in Nederland voorkomen en leven van deze planten. Deze planten hebben ook minder onderhoud nodig, omdat ze gewend zijn aan ons klimaat.
- Zet planten op de juiste plek. Denk vooraf na over de vochtigheid en de hoeveelheid zonlicht op de plek waar het geveltuintje moet komen. Heb je een geveltuin met veel zonlicht? Dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld siergrassen, stokroos, vetplanten, klimrozen of salie. In de schaduw kun je kiezen voor bijvoorbeeld clematis, varens, akelei, anemoon en vingerhoedskruid.
- Zorg voor verschillende bloeiers. Als je bloemen en planten hebt die in verschillende maanden bloeien, kunnen bijen, hommels, vlinders en vogels hier van het vroege voorjaar tot het late najaar van genieten.
Meer informatie? Kijk hier voor een stappenplan en tips om een geveltuin of een groene gevel aan te leggen.
