Wat kun je zelf doen tegen hitte en droogte
We kunnen er niet meer omheen: het klimaat verandert. We krijgen meer last van hitte en droge periodes, maar ook van wateroverlast en een stijgende zeespiegel. Door op deze effecten in te spelen, zorg je dat je minder overlast hebt van het veranderende klimaat. Dat noemen we klimaatadaptatie. Jij kunt eraan bijdragen dat het in je huis, in je tuin en in je straat koeler blijft op warme dagen en dat je huis en straat niet onder water lopen als het hard regent. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Onderstaande informatie helpt je daar verder bij.
Groen dak
Een groen dak is een dak met beplanting erop. Zo´n dak vangt water op, biedt voedsel aan vogels en insecten en kan verkoelend werken op warme dagen. In de meeste gevallen gaat het om daken met sedum (vetplantjes) of een daktuin met meerdere plantsoorten.
Er zijn veel mogelijkheden, zoals een groen dak met waterberging of een groen dak met zonnepanelen. Let wel op: niet alle daken zijn geschikt om te beplanten of om water op te vangen. Meer informatie en tips? Kijk dan bij Milieucentraal.
In Beverwijk is het niet mogelijk om subsidie te krijgen om een groen dak aan te leggen. Wel kun je een gunstige lening afsluiten. Kijk hier om te zien waar jij voor in aanmerking komt.
Benieuwd welke subsidies gemeente Beverwijk allemaal aanbiedt? Kijk hier.
Wit dak
Wit weerkaatst warmte van de zon veel beter dan zwart. Een zwart dak weerkaatst 5% van de warmte, en een wit dak 85%. Daarom zijn huizen in zonnige landen vaak wit. Als je een plat dak wit maakt, helpt dat een beetje om de temperatuur in huis wat lager te houden. Dat kan met dakbedekking, speciale verf of door witte kiezels op het dak te leggen.
Regenwateropvang
Je kunt je regenpijp afkoppelen van het riool, waardoor het regenwater direct in de tuin, een regenton, een vijver of wadi, een ondergrondse opslag of infiltratiesysteem stroomt. Hierdoor verminder je wateroverlast in periodes van grote regenbuien. Het water loopt zo niet onnodig het riool in, waardoor het ook niet onnodig wordt gezuiverd. Daarnaast kun je het opgeslagen regenwater gebruiken om de tuin en je kamerplanten water te geven. Hiermee bespaar je dus ook nog eens schoon drinkwater uit de kraan. Dat zijn drie vliegen in één klap!
Om langer van de planten in je tuin te genieten, is het van belang om verstandig te sproeien. Zo is het bijvoorbeeld beter om in de ochtend te sproeien, dan in de avond. Meer lezen over verstandig sproeien? Of over meer groen in de tuin en omgeving? Lees hier meer.
Er is natuurlijk veel meer wat je zelf kunt doen. Bekijk hier voor meer informatie en inspiratie.
Energiezuinig koelen
Door je huis energiezuinig te koelen bespaar je slim geld. Ook is het beter voor het klimaat. Dankzij onderstaande tips heb je in de zomer geen airco meer nodig voor een aangename temperatuur in huis!
- Monteer aan de buitenkant van het raam zonwering en houd deze de hele dag gesloten. Houd ook de gordijnen dicht om de warmte buiten te houden.
- Houdt ramen en deuren zo veel mogelijk gesloten om warme lucht buiten te houden. Ventileren blijft wel nodig voor gezonde lucht in huis.
- Zet de ramen ’s avonds, ’s nachts en ’s ochtends vroeg tegen elkaar open, zodat alles lekker doorwaait. De temperatuur is op deze momenten van de dag koeler, zodat de temperatuur in huis weer daalt.
- Goede isolatie van bijvoorbeeld dak, muren en glas houden de warmte buiten.
- Planten tegen de gevel of op het dak houden je huis koel op warme dagen. Dit komt omdat ze zonlicht opvangen en water laten verdampen. Daarnaast nemen ze ook overtollig regenwater op, wat weer gunstig is bij wateroverlast.
Meer informatie over energiezuinig koelen? Lees hier meer.
Meer groen
Natuurlijk is meer groen onmisbaar bij klimaatadaptatie. Klik hier om meer te lezen over groen.
Meer weten over klimaatadaptatie? Klik hier.