Meer groen

Groen is onmisbaar in onze leefomgeving. Als er meer planten, struiken en bomen in de buurt zijn, gaan mensen sneller naar buiten om te bewegen en te ontspannen. En dat is goed voor onze mentale en lichamelijke gezondheid. Maar parken, plantsoenen en tuinen zijn ook om andere redenen belangrijk voor Beverwijk. Wist je bijvoorbeeld dat meer groen zorgt voor koelere zomers en een betere opname van water na een zware regenbui? Daarom is het belangrijk dat we met z’n allen zorg dragen voor het groen in Beverwijk en Wijk aan Zee.

Wat doet de gemeente

De gemeente zet zich volop in voor het groen in Beverwijk en Wijk aan Zee. Daarom hebben we een Groenvisie ontwikkeld voor de jaren 2020 tot en met 2030. Enkele doelen uit deze Groenvisie:

In 2030...

  • is het groen in Beverwijk kleurrijk en divers. We hebben een robuuste groenstructuur met veel waarde voor bijen en vlinders;
  • is het groene erfgoed goed zichtbaar en zijn we trots op het groen in Beverwijk en in onze eigen buurt;
  • verbindt het groen ons in Beverwijk. We hebben ‘groene’ routes en werken soms samen aan kleine buurttuinen;
  • hebben we tijdens hete zomers koele, schaduwrijke, groene plekken op loopafstand van de woning. De groengebieden helpen bij hevige regen tijdelijk het water op te vangen;
  • heeft iedereen een of meer lievelingsplekken in het groen. Want we hebben dan verschillende groene parken en verblijfsgebieden met uiteenlopende mogelijkheden voor de gebruiker.

Meer weten over wat de gemeente doet voor het groen in Beverwijk en Wijk aan Zee? Bekijk hier de Groenvisie 2020 – 2030.

Groene inrichting van wijken

We willen in elke wijk kijken hoe we de ‘groene waardes’ kunnen verbeteren. Als we in een wijk onderhoudswerk moeten doen, denken we daarom tegelijk goed na over het groen.

Dat doen we samen met de bewoners. Nieuwe en bestaande bomen krijgen een zo goed mogelijke plek, zodat ze oud kunnen worden en voldoende voeding krijgen. Als een boom dan toch in verharding moet staan, maken we de zogenaamde boomspiegel zo groot mogelijk en voegen we leuke beplanting toe. Daarnaast kijken we ook naar het grotere geheel. Sluit het groen in deze wijk goed aan op andere groene plekken? We willen dat de stad ‘groene vingers’ krijgt. Dat zorgt voor uitwisseling van fauna en flora: dieren kunnen zich dan beter verplaatsen en bloemen en kruiden krijgen de kans om zich verder te verspreiden. Soms is een buurt na de werkzaamheden zichtbaar groener geworden. 

Zomerstorm Poly raasde in 2023 met geweld door Beverwijk. Veel mensen missen de 1.100 bomen die daarbij werden geveld; de gemeente krijgt regelmatig vragen over de aanplant van nieuwe bomen. Beleidsadviseur Bärbel Böhling en groenbeheerder Ton Zuidervaart vertellen in dit verhaal wat Beverwijkers de komende jaren kunnen verwachten.

Wat kun je zelf doen

Door meer ruimte te geven aan groen in de stad, maak je plaats voor mens, dier en klimaat. Van meer groen wordt Beverwijk:

  • mooier
  • fijner om doorheen te wandelen en te fietsen
  • leuker om buiten te spelen
  • koeler op warme dagen 
  • beter bestand tegen hevige regenbuien
  • aantrekkelijker voor vogels en insecten

Benieuwd naar wat je zelf kunt doen? Er is veel mogelijk.

Tegels eruit, groen erin!

Beverwijk doet elk jaar fanatiek mee aan het NK Tegelwippen. In november 2023 zijn we met 23.259 gewipte tegels winnaar geworden van de IJmond-gemeenten. Wanneer gaat de nieuwe wedstrijd van start? En wie doen er mee? Dat zie je op de website van het NK Tegelwippen. Doe jij ook mee? Tegels eruit, groen erin!

Geef je tegels op

Draag je ‘steentje’ bij en doe mee. Heb je tegels ‘gewipt’ en vervangen door groen? Geef ze op via www.nk-tegelwippen.nl. Ze worden opgeteld bij de Tegelteller van Beverwijk. De website vertelt je wat je met je tegels kunt doen zodat ze niet in de puincontainer belanden. In Beverwijk en Wijk aan Zee kun je een aanhanger lenen. Daarmee kun je jouw tegels kosteloos naar het afvalbrengstation te brengen.

Nieuwsgierig welk groen je het beste kunt planten? Klik hier om tips te krijgen voor het vergroenen van je tuin. Gaat je hele tuin op de schop? Hier kun je terecht voor inspiratie.

Tip!

Meer genieten van het groen in de tuin? Dan is het goed om verstandig te sproeien. Zo kun je beter eens per week wat langer sproeien, dan elke dag een korte periode. Ook kun je de planten het beste in de ochtend water geven. In de avond blijven de planten vaak te nat waardoor er schimmel kan ontstaan. Meer weten over water besparen in de tuin? Klik hier.

Wil je graag sproeien met regenwater in plaats van schoon drinkwater? Lees hier meer over de opvang van regenwater en het gebruik daarvan.

Buurtgroen

Meer groen in stad en dorp heeft veel voordelen voor de samenleving. Sinds een paar jaar is een aantal Beverwijkers actief bezig met het beheren van buurtgroen in de openbare ruimte. Een goed voorbeeld daarvan is te vinden in de Westertuinen. Bewoners met groene vingers houden hier een groenvak van de gemeente bij. Het resultaat is een opvallende border met bloeiende vaste planten.

We moedigen dit soort initiatieven aan! Het vergroenen en aantrekkelijker maken van de openbare ruimte staat hoog op de agenda. Wil jij ook graag een stukje groen van de gemeente onderhouden of een geveltuintje maken? Laat het ons weten. Adopteer een stukje groen!

Ik wil een stukje groen onderhouden

Voorbeelden

Waar moet je aan denken als je een stukje groen wil onderhouden? Hier volgen enkele voorbeelden:

Boomvak

Rondom een boom ligt vaak een strook die niet verhard is om zo de boom voldoende zuurstof te bieden. In deze boomspiegel kan lage beplanting worden aangebracht die niet te diep wortelt.

Plantenbak

Op locaties waar plantenbakken staan is het mogelijk om een bak te adopteren. Als er niet al aantrekkelijke beplanting in staat, kun je hier zelf plantjes in plaatsen. Naast het netjes houden van de plantenbak ben je ook verantwoordelijk voor het water geven in de droge periodes.

Geveltuin

Geveltuintjes zijn kleine, smalle groenstroken langs de gevel van een woning aan de straatkant. Daarvoor wordt een strookje tegels grenzend aan de woning verwijderd. Hier kun je vaste of eenjarige planten, struiken of klimplanten plaatsen. Wel moet altijd bekeken worden of er voldoende ruimte beschikbaar blijft voor een voetpad. Lees hier meer over een geveltuin.

Stadslandbouw

In Beverwijk beheren meerdere bewoners grotere groenvakken. Er is bijvoorbeeld een oude speelplek omgevormd tot een moestuin. Grotere oppervlakten hebben vaak een grotere invloed op de buurt. Daarom is een uitgebreidere voorbereiding nodig. Daarbij wordt de buurt op de hoogte gebracht en worden er goede afspraken gemaakt tussen de gemeente en de buurtbewoners.

Buurtgroen is onderdeel van de routekaart Groenvisie 2020-2030. Deze lees je hier.

Spelregels

Als je een stuk groen van de gemeente wilt onderhouden zijn er een aantal spelregels:

  • Een van de toezichthouders Groen van jouw buurt moet vooraf toestemming geven. Neem hiervoor contact op met de toezichthouder via 0251 256 256.
  • Het buurtgroen wordt ordelijk en net onderhouden en het gebruik ervan mag niet leiden tot overlast.
  • Eventuele bomen in het buurtgroen blijven in beheer van de gemeente.
  • Het buurtgroen blijft altijd eigendom van de gemeente. Dit geldt ook als je het terrein al lange tijd beheert. Verjaring kan nooit aan de orde zijn.
  • Je zorgt zelf voor de afvoer van het groenafval.
  • Deze en een aantal overige spelregels worden, na overleg, vastgelegd in een overeenkomst tussen jou en de gemeente.

Geveltuin

Geveltuintjes zijn kleine, smalle groenstroken tegen de gevel van een woning aan de straatkant. Daarvoor wordt een strookje tegels grenzend aan de woning verwijderd. Hier kun je vaste of eenjarige planten, struiken of klimplanten plaatsen.

Geveltuin

Waarom een geveltuin?

Een geveltuin ziet er niet alleen heel mooi uit, maar is ook goed voor de natuur en de stad. Door tegels te vervangen voor groen zorg je voor koelte op warme dagen, betere opvang van water na een harde regenbui en trek je vogels en insecten aan. Als bewoner heb je er ook iets aan, want een geveltuin werkt isolerend. Klimplanten houden namelijk wind tegen en houden warmte vast. Op warme zomerdagen houden ze zonlicht tegen en zorgen ze voor verkoeling.

Geveltuin aanvragen

Een geveltuin moet je vooraf altijd aanvragen bij de gemeente, omdat het om grond van de gemeente gaat. Ook zijn er een aantal regels aan verbonden. Zo bekijkt de gemeente bijvoorbeeld altijd of er voldoende ruimte overblijft voor een voetpad.

Stappenplan en randvoorwaarden

Als u een stukje groen van de gemeente wilt onderhouden zijn er een aantal spelregels:

  • Er moet vooraf toestemming verleend worden door één van de toezichthouders Groen van uw buurt. Neem hiervoor contact op met de toezichthouder via 0251 256 256 of door het contactformulier via deze link in te vullen.
  • Het ‘Buurtgroen’ wordt ordelijk en net onderhouden en het gebruik ervan mag niet leiden tot overlast.
  • Eventuele bomen in het ‘Buurtgroen’ blijven in beheer van de gemeente.
  • Het ‘Buurtgroen’ blijft altijd eigendom van de gemeente. Dit geldt ook als u het terrein al lange tijd beheerd. Verjaring kan nooit aan de orde zijn.
  • U zorgt zelf voor de afvoer van het groenafval.
  • Deze en een aantal overige spelregels worden, na overleg, vastgelegd in een overeenkomst tussen u en de gemeente.

Geveltuinen zijn onderdeel van de routekaart Groenvisie 2020-2030. Deze lees je hier.

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Bij het aanplanten van een geveltuin, is het nodig om rekening te houden met een aantal dingen.

  • Kies voor plantensoorten die van nature in Nederland voorkomen. Dit noem je inheemse planten. Dit is beter voor zowel de plant, als de insecten en andere dieren die hier in Nederland voorkomen en leven van deze planten. Deze planten hebben ook minder onderhoud nodig, omdat ze gewend zijn aan ons klimaat.
  • Zet planten op de juiste plek. Denk vooraf na over de vochtigheid en de hoeveelheid zonlicht op de plek waar het geveltuintje moet komen. Heb je een geveltuin met veel zonlicht? Dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld siergrassen, stokroos, vetplanten, klimrozen of salie. In de schaduw kun je kiezen voor bijvoorbeeld clematis, varens, akelei, anemoon en vingerhoedskruid.
  • Zorg voor verschillende bloeiers. Als je bloemen en planten hebt die in verschillende maanden bloeien, kunnen bijen, hommels, vlinders en vogels hier van het vroege voorjaar tot het late najaar van genieten. 

Meer informatie? Kijk hier voor een stappenplan en tips om een geveltuin of een groene gevel aan te leggen.

Meer Bomen Nu

Meer Bomen Nu is een landelijke campagne om jonge boompjes (zaailingen) op een ongunstige plek te verplaatsen naar een plek met meer overlevingskans. Door het hele land, en ook in Beverwijk, staan zaailingen op plekken waar ze te weinig licht hebben of te dicht op elkaar of op een pad staan. Door samen met Meer Bomen Nu de handen uit de mouwen te steken, kunnen we duizenden boompjes en struiken een beter leven geven.

Op afgesproken momenten kunnen inwoners en vrijwilligers de zaailingen op komen halen en meenemen om thuis of ergens anders te planten. De verplantmethode van Meer Bomen Nu helpt de omgeving te vergroenen, klimaatverandering tegen te gaan én biedt vrijwilligers een heerlijke dag in de natuur. Wees welkom, doe ook mee!

Op MeerBomenNu.nl vind je wanneer de eerstvolgende uitdeeldag is in Beverwijk. 

‘Gemeente Beverwijk werkt graag mee aan dit doel,’ vertelt Jaqueline Dorenbos, wethouder groen en klimaatadaptatie. ‘Bomen spelen een belangrijke rol in het tegengaan van klimaatverandering en in het herstel van de biodiversiteit. Daarom nodig ik mensen van harte uit om tijdens één van de oogstdagen mee te helpen bij het oogsten van stekjes en zaailingen.´

Wil jij ook meedoen? Kijk voor meer informatie op de website van Meer Bomen Nu en meld je aan voor één van de oogstdagen.

Meer Bomen Nu is een initiatief van Stichting MEERgroen, Caring Farmers en Urgenda. Samen met duizenden vrijwilligers, boswachters en groenbeheerders verzamelen zij zaailingen en stekken en geven deze gratis weg. Het doel is om Nederland sneller, goedkoper en socialer te vergroenen, want iedereen kan meedoen.

Groen dak

Een groen dak is een dak met beplanting erop. Zo´n dak vangt water op, biedt voedsel aan vogels en insecten en kan verkoelend werken op warme dagen. In de meeste gevallen gaat het om daken met sedum (vetplantjes) of een daktuin met meerdere plantsoorten.

Er zijn veel mogelijkheden, zoals een groen dak met waterberging of een groen dak met zonnepanelen. Let wel op: niet alle daken zijn geschikt voor een groen dak. Meer informatie en tips over groene daken? Kijk dan bij Milieucentraal.

In Beverwijk is het niet mogelijk om subsidie te krijgen voor een groen dak. Wel kun je een speciale lening afsluiten. Kijk hier om te zien waar jij voor in aanmerking komt.

Stichting Steenbreek

Als je een tuin hebt, kun je veel doen aan biodiversiteit en klimaatadaptatie. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat het een negatief effect heeft op het welzijn van mens, dier en natuur als er veel verharding (zoals tegels) aanwezig is.

Stichting Steenbreek zet zich in om de leefomgeving te vergroenen, samen met gemeenten, provincies, waterschappen, projectontwikkelaars, woningbouwcorporaties, kennis- en onderwijsinstellingen en andere betrokken maatschappelijke organisaties. Elke vierkante meter steen die wordt vervangen door groen helpt. Het water kan weer in de bodem zakken, de temperatuur in de stad wordt getemperd, fijnstof wordt afgevangen, insecten, amfibieën, vogels en kleine dieren vinden weer een leefgebied, het bodemleven verbetert en mensen voelen zich prettiger en gezonder.

De kernthema’s voor Stichting Steenbreek zijn: biodiversiteit, klimaatadaptatie, sociale cohesie en gezondheid.

Kijk voor meer informatie en tuintips op de website van Stichting Steenbreek

Doe je mee? Heb jij een goed idee?

Heb je vragen, een idee of plannen? Laat het weten via: duurzaamvoordeel@beverwijk.nl.