Schoon riool

Om te zorgen dat de riolering regenwater en afvalwater kan blijven afvoeren, is het belangrijk dat het riool goed blijft functioneren en niet verstopt raakt. De gemeente pleegt hiervoor onderhoud, maar ook inwoners hebben een verantwoordelijkheden en kunnen een steentje bijdragen.

Wat doet de gemeente

Om inwoners te beschermen tegen de ziekteverwekkers in afvalwater en wateroverlast bij regenbuien, is riolering aangelegd. Riolering is een ondergronds systeem van buizen en putten om afval- en regenwater in te zamelen en af te voeren. Om dit water af te voeren, zijn huizen, bedrijven en putten/straatkolken met leidingen aan de hoofdriolering verbonden. Dit is onder beheer van de gemeente. Ook is er een drainagestelsel om de grondwaterstand onder controle te houden, wat ook wordt beheerd door de gemeente.

De gemeente Beverwijk pleegt onderhoud en investeert om te zorgen dat de riolering goed blijft functioneren. Hoe dit gedaan wordt, staat uitgebreid beschreven in het Programma water en riolering. Dit lees je hier.

Wil je meer informatie over zaken als rioolheffing en rioolaansluitingen? Dan kun je terecht op deze pagina van de gemeente Beverwijk.

Wat je moet doen bij een verstopping en welke verantwoordelijkheden inwoners zelf hebben ten aanzien van het riool is te lezen op deze pagina.

Wat kun je zelf doen

Om te zorgen dat de riolering regenwater en afvalwater kan blijven afvoeren, is het belangrijk dat het riool goed blijft functioneren en niet verstopt raakt. De gemeente pleegt hiervoor onderhoud, maar ook inwoners hebben een verantwoordelijkheden en kunnen een steentje bijdragen.

Dit doe je door het riool goed te behandelen en schoon te houden. Bladeren in de dakgoot dienen verwijderd worden om het regenwater goed te laten weglopen. Ook vet en vochtige doekjes kunnen voor verstopping zorgen als deze via het riool worden weggespoeld. Maar wist je ook dat bepaalde medicijnen en verf niet kunnen worden gezuiverd, en dus vervuilend zijn voor het milieu? Hieronder een lijstje met wat er wel en niet door het riool gespoeld kan worden.

WEL

  • Douche- en badwater
  • Water van de wasmachine en/of wasdroger
  • WC-water: Urine, ontlasting, wc-papier en het spoelwater
  • (Af)waswater (bv. uit de keuken of badkamer)
  • Afwaswater van een afwasmachine 


NIET

  • Vloeibaar vet: giet het terug in de verpakking en breng naar het afvalbrengstation
  • Vast (frituur) vet: laten stollen en in de GFT-bak gooien. Of inleveren bij het afvalbrengstation.
  • Vast afval zoals schoonmaakdoekjes: gooi het in de afvalbak.  
  • Vochtig toiletpapier, maandverband, tampons, condooms: gooi het in de afvalbak.  
  • Oude medicijnen: inleveren bij de apotheek.  
  • Verf: resten inleveren bij afvalbrengstation.  
  • Spoelwater van verfkwasten en gebruikte kwastreiniger van verfkwasten: afgesloten bewaren in beetje water of oplosmiddel. Opvangen en inleveren bij afvalbrengstation.


Verstopping

Heb je een rioolverstopping en kom je er zelf niet uit? Dan kun je contact opnemen met een specialistisch bedrijf, zoals een loodgieter. Als blijkt dat het probleem buiten je erfgrens ligt, neem dan zo snel mogelijk contact op met de gemeente. Wij komen het probleem dan zo snel mogelijk verhelpen. Als het probleem bij de gemeente ligt, vraag het specialistische bedrijf dan wel hiervan om bewijs in de vorm van een filmpje. Met dit bewijs en een gespecificeerde rekening kun je een verzoek tot vergoeding indienen bij de gemeente.  

Let op! Er zijn ontstoppingsbedrijven die te hoge kosten in rekening brengen. Bij loodgieterswerkzaamheden komt het vaak voor dat gevraagd wordt vooraf een opdrachtformulier te tekenen. Waak daarbij voor kleine lettertjes die jou verantwoordelijk stellen voor alle kosten die uit de werkzaamheden voort kunnen vloeien. In deze gevallen wordt vaak ook gevraagd de kosten meteen per pin af te rekenen. Er zijn meldingen van rekeningen van €2000+ voor het verhelpen van een eenvoudige verstopping. Om de kans te verkleinen dat jij met een malafide ondernemer te maken krijgt, adviseert de gemeente om niet het eerste resultaat te nemen op Google, maar te zoeken naar lokaal of regionaal werkende ondernemers. Vraag daarbij vooraf naar een kostenindicatie of offerte.

De gemeente vergoedt enkel gespecificeerde rekeningen op basis van marktconforme prijzen. Het verhelpen van een rioolverstopping kost zelden meer dan €350,-.    

Bij een verstopping van het hoofdriool zullen meerdere naast elkaar gelegen panden hier last van hebben. Als dit het geval is kunt u contact opnemen met de gemeente.

Kijk hier voor meer informatie.

Lees hier het programma water en riolering 2023 van gemeente Beverwijk.

Doe je mee? Heb jij een goed idee?

Heb je vragen, een idee of plannen? Laat het weten via: duurzaamvoordeel@beverwijk.nl.