Biodiversiteit

Biodiversiteit is de verzameling van alle levende organismen in een bepaald ecosysteem. Het zijn planten, dieren en micro-organismen die met elkaar samenwerken. Een grote biodiversiteit is erg belangrijk. Zoals voor de bestuiving van ons voedsel, schoon water, gezonde lucht en zelfs onze mentale gezondheid. Hoe jij hier zelf aan bij kunt dragen, lees je hier. De gemeente draagt natuurlijk ook haar steentje bij. Dat lees je hier.

Wat doet de gemeente

Maaien

Vanuit de gemeente wordt er een speciaal maaibeleid gebruikt om de biodiversiteit te vergroten. Waar gras eerder kort werd gemaaid, zijn nu vaker bloeiende bermen en velden te zien. Het voordeel is dat er meer insecten en dieren op af komen, wat goed is voor de biodiversiteit.

Gemeente Beverwijk werkt met de volgende maairegimes. Ruwe grassen zoals o.a. ruw beemdgras worden in mei en in september gemaaid. Dit gebeurt met een speciale cyclo maaier. Een cyclo maaier is een machine met twee cirkelvormige patronen. Door de roterende messen wordt het gras gelijkmatig gemaaid. Na het maaien blijven het gras en de kruiden een week liggen, om daarna te worden gehooid. Het voordeel van deze maaimethode is dat het gras in mei nog niet bloeit. Daardoor wordt er minder graszaad verspreid en komen de kruiden beter uit.

Daarnaast zijn er gebieden in Beverwijk waar schapen grazen. Zij eten het hele jaar rond op verschillende plekken gras en kruiden. Het bijkomend voordeel hiervan is dat ze hardnekkige planten, zoals de bereklauw en de Japanse duizendknoop, op een natuurvriendelijke manier helpen bestrijden.

Ook laten we op bepaalde plekken (vooral in de buitengebieden) het riet het hele jaar staan. Dat is goed voor verschillende vogelsoorten, bijvoorbeeld de karekiet. Karekiet bouwt zijn nesten tussen de harde stengels van het riet.

In de stad zijn er ook plekken waar slechts één keer wordt gemaaid. Het gaat dan om grote gazons zoals het oosterwijkplantsoen, achterzijde Merwedestraat en het W.A. Plantsoen waar grote stukken gras blijven groeien. Dit maaien gebeurt in September, omdat de meeste kruidachtige hun zaden hebben laten vallen om het volgende seizoen weer te ontkiemen.

Groene inrichting van wijken

We richten buurten en wijken in met meer groen dan vroeger. Tijdens het bouwen zetten we in op natuur. Zoals groene daken en nestkasten in gevels. Ook maken we natuurvriendelijke oevers. Lees wat je zelf kunt doen om duurzamer te leven.

Ecoloog Klaas-Jan Koedijk van Natuurlijke Zaken geeft je alle tips en trics om de biodiversiteit in jouw omgeving een handje te helpen.

Wat kun je zelf doen

Biodiversiteit Beverwijk

Gelegen tussen duinen en polders, heeft Beverwijk een afwisselende natuur. De verscheidenheid aan soorten (biodiversiteit) is groot. Soorten hebben elkaar vaak nodig om te kunnen bestaan. Zo heeft de in Beverwijk voorkomende gedoornde slakkenhuisbij, lege slakkenhuisjes nodig omdat hij daar zijn eitjes in legt. Voor zijn voeding is hij afhankelijk van de nectar en stuifmeel van onder andere het echt bitterkruid. Zonder de lege slakkenhuisjes of het echt bitterkruid wordt zijn bestaan lastig.

Het echt bitterkruid groeit op een zandige, kalkrijke bodem en heeft wat weg van de paardenbloem. Diverse insecten, zoals de kleine vuurvlinder, bezoeken de gele bloemen op zoek naar nectar en zorgen voor de bestuiving. De boomleeuwerik (vogelsoort) speurt vanuit een hogere tak naar insecten om deze aan zijn jongen te voeren. Zo zijn soorten afhankelijk van elkaar en van hun omgeving. Deze (bio) diversiteit willen we graag behouden en waar mogelijk verbeteren.

Wat kun je zelf doen om de biodiversiteit te verbeteren?

Er is berekend dat als je de oppervlakte van alle tuinen bij elkaar op telt je het grootste natuurgebied van Nederland hebt. Wel 10 keer groter dan de Veluwe. Onze tuinen zijn van groot belang voor veel soorten.

Heb je een tuin? De volgende punten zorgen ervoor dat soorten ook in uw tuin hun “plek” vinden:

  • Zo min mogelijk verhardingen. Er zijn relatief weinig soorten die kunnen leven op, tussen of onder stenen. Dus; steen eruit, groen erin!
  • Een haag in plaats van een schutting. Hagen zijn een goede plek voor bijvoorbeeld vogels, insecten en egels. Zij vinden hier beschutting, bescherming en een voortplantingsplek. En zorg ervoor dat de tuin niet hermetisch is afgesloten zodat egels en andere dieren op bezoek kunnen komen;
  • Plant zoveel mogelijk soorten die van nature in de omgeving voorkomen. Het liefst soorten welke voedsel (nectar, bessen e.d.) produceren. Kijk op www.steenbreek.nl/tuintips voor meer informatie.
  • Probeer eens wat spontaan te laten groeien, wie weet bloeit er dan op een dag het echt bitterkruid;
  • Ruim de tuin aan het begin van de winter niet op. Bladeren op de grond en uitgebloeide bloemstengels zijn schuilplaatsen voor veel soorten;
  • Laat dood hout staan; het “dode” hout wordt door zwammen en vele insectensoorten opgeruimd en is een bron voor voeding en verblijfplaats;
  • Plaats vogelkastjes, insectenhotels of een egelhuis, door het ontbreken van natuurlijke holtes is er een tekort aan woonruimte.


Hulp nodig?

  • Er zijn verschillende instanties die ondersteunen bij het vergroten van de biodiversiteit rondom het huis. Zoals de stichting Steenbreek, vogelbescherming of het IVN.
  • Er zijn verschillende acties om mensen te mobiliseren om hun tuin te veranderen, zoals NK Tegelwippen, Week van de groene tuin, JouwDuintuin en MeerBomenNu.
  • Er zijn veel app’s welke soorten op naam kunnen brengen zoals ObsIdentify.
  • Als een soort op naam is gebracht dan kan die worden vastgelegd via waarneming.nl.
  • Huisjeboompjebeter.nl en steenbreek helpen je op weg om je tuin te vergroenen.


Meer weten van Klaas-Jan? Lees dan hier het artikel over de bermsafari: op zoek naar de small five in Beverwijk. Klaas-Jan geeft in het voorjaar van 2024 weer nieuwe bermsafari's. Houdt onze social media en website in de gaten voor meer informatie!

Doe je mee? Heb jij een goed idee?

Heb je vragen, een idee of plannen? Laat het weten via: duurzaamvoordeel@beverwijk.nl.