Welke duurzaamheidsregels gelden er voor jouw bedrijf?

Als ondernemer krijg je steeds vaker te maken met regels op het gebied van duurzaamheid. Denk aan energiebesparing, afvalscheiding of het verduurzamen van je pand. Maar welke regels gelden nu precies voor jouw bedrijf? Op deze pagina vind je duidelijke informatie, zodat je weet waar je aan toe bent en hoe je kunt voldoen aan de wet.

Waar moet ik aan voldoen?

Energiebesparingsplicht Noord-Holland

Veel bedrijven moeten energie besparen. Misschien geldt dit ook voor jouw bedrijf. Dat kan best ingewikkeld zijn. Daarom helpen de provincie Noord-Holland, de omgevingsdiensten en de gemeenten je graag.

Gebruikt jouw bedrijf per jaar meer dan 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 m3 op één locatie? Dan moet je energiebesparende maatregelen nemen. Ook moet je daarover een rapport maken. De energiebesparende maatregelen die je moet nemen staan op de ‘Erkende Maatregelenlijsten energiebesparing (EML)’. Dit zijn energiemaatregelen die je binnen 5 jaar of minder terugverdient. 

Meer informatie? Klik hier.

Verplichting label C voor kantoorpanden

Vanaf 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minstens energielabel C hebben. Dit betekent dat het gebouw niet meer dan 225 kWh aan fossiele energie per vierkante meter per jaar mag gebruiken.

Heeft het gebouw dit label niet? Dan mag het vanaf die datum niet meer als kantoor worden gebruikt. Deze regel staat in het Bouwbesluit 2012. Ben jij niet de eigenaar van het gebouw? Dan geldt deze regel niet voor jou.

Voor welke gebouwen geldt deze verplichting?

  • Voor minstens 50% als kantoor zijn ingericht
  • Een oppervlakte hebben van 100 m² of meer
  • Minstens 2 jaar als kantoor worden gebruikt
  • Niet worden onteigend of gekocht via de Onteigeningswet
  • Energie gebruiken voor verwarming, koeling of ventilatie
  • Maatregelen kunnen nemen die binnen 10 jaar terugverdiend zijn
  • Geen monument zijn volgens de Erfgoedwet of een lokale erfgoedregeling

Meer informatie vind je op het ondernemersloket van de gemeente Beverwijk

Verplichte duurzaamheidsverslaggeving/rapportage

Als een bedrijf zich ‘groener’ voordoet dan het in werkelijkheid is, noemen we dat ‘greenwashing’. Om dit tegen te gaan, moeten bedrijven verplicht jaarlijks een rapport maken. In dit rapport moeten ze laten zien dat ze voldoende doen om schade aan mens en milieu te verminderen of te voorkomen. Dit rapport moet gecontroleerd worden door een onafhankelijke partij, zoals een accountant.

Grote bedrijven moeten vanaf 2024 een duurzaamheidsrapport maken. Middelgrote en kleine bedrijven hebben nog tot 2026 de tijd om dit te regelen. In 2022 zijn de eerste regels voor de rapportage bekendgemaakt. Nu weet je als ondernemer wat je moet aanleveren en kun je zorgen dat je de juiste informatie verzamelt binnen je bedrijf.

Ook als klein of middelgroot bedrijf kun je te maken krijgen met duurzaamheidsrapportage. Dit geldt bijvoorbeeld als grotere bedrijven jouw producten kopen. Zij moeten namelijk controleren of de producten die ze kopen op een eerlijke en verantwoorde manier zijn gemaakt.

Meer informatie vind je hier.

Heb jij een groen idee of een duurzaam initiatief?

Laat het ons weten via duurzaamvoordeel@beverwijk.nl. Samen werken we aan een groener en duurzamer Beverwijk en Wijk aan Zee!