Wat kun je zelf doen voor wateropvang
De klimaatverandering zorgt niet alleen voor warmere en drogere periodes. Het wordt ook steeds natter. Het KNMI heeft in 2023 vier klimaatscenario’s uitgewerkt. In al die scenario’s gaat het ’s winters meer regenen en komen extreme buien ’s zomers vaker voor. Ook nu al zal het je zijn opgevallen dat we steeds vaker te maken hebben met enorme hoosbuien. Het riool kan dit niet altijd aan, waardoor de kans op wateroverlast of zelfs waterschade toeneemt. De gemeente Beverwijk investeert daarom om de openbare ruimte op het klimaat aan te passen. De gemeente kan dit helaas niet alleen. Om wateroverlast zoveel mogelijk te voorkomen, hebben we inwoners en bedrijven hard nodig. Er zijn verschillende manieren waarop inwoners een steentje bij kunnen dragen. Hieronder leggen we ze uit.
Regenwateropvang
Je kunt je regenpijp afkoppelen van het riool, waardoor het regenwater direct in de tuin, een regenton, een vijver of wadi, een ondergrondse opslag of infiltratiesysteem stroomt. Hierdoor verminder je wateroverlast in periodes van grote regenbuien. Het water loopt zo niet onnodig het riool in, waardoor het ook niet onnodig wordt gezuiverd. Als je daarnaast het regenwater opvangt in een regenton, kun je het opgeslagen regenwater gebruiken om je tuin en kamerplanten water te geven. Hiermee bespaar je dus ook nog eens schoon drinkwater uit de kraan. Dat zijn drie vliegen in één klap!
Om langer van de planten in je tuin te genieten, is het van belang om verstandig te sproeien. Zo is het bijvoorbeeld beter om in de ochtend te sproeien, dan in de avond. Meer lezen over verstandig sproeien? Of over meer groen in de tuin en omgeving? Lees hier meer.
Meer lezen over het hergebruik van regenwater? Lees hier meer.
Je kunt subsidie krijgen voor een regenton, een groen dak, een infiltratiekrat of een grindkoffer. Lees hier meer over de beschikbare subsidies en leningen.
Watervriendelijke tuin
Als je de tegels uit je tuin haalt en vervangt door gras, bloemperken, bomen of ander groen, kan water beter de bodem inzakken. Je hebt dan minder last van grote regenplassen die in de tuin blijven staan, én je helpt voorkomen dat het riool wordt overbelast.
Beverwijk doet jaarlijks mee aan het NK Tegelwippen. Meer lezen? Klik hier.
Tip!
Nieuwsgierig welk groen je het beste kunt planten? Klik hier voor tips om je tuin te vergroenen. Gaat je hele tuin op de schop? Hier kun je terecht voor inspiratie.
Groen dak
Een groen dak is een dak met beplanting erop. Zo´n dak vangt water op, biedt voedsel aan vogels en insecten en werkt verkoelend op warme dagen. In de meeste gevallen gaat het om daken met sedum (vetplantjes), maar meerdere plantsoorten kan ook. Een groen dak neemt van zichzelf al regenwater op, waardoor er minder naar het riool stroomt. Daarnaast kun je ook een waterbergingssysteem onder je groene dak verwerken. Dit is vooral interessant voor grotere daken en kan alleen als het dak zo’n zwaar systeem kan dragen. Meer informatie en tips over groene daken? Kijk dan bij Milieucentraal.
Je kunt subsidie krijgen voor een regenton, een groen dak, een infiltratiekrat of een grindkoffer. Lees hier meer over de beschikbare subsidies en leningen.
Overige maatregelen voor optimale wateropvang
- Maak regelmatig de dakgoot schoon en vrij van bladeren. Door dit een keer per jaar te doen, zorg je dat de goot niet verstopt raakt en water door kan blijven lopen.
- Als je woning nog een gemengde rioolaansluiting heeft, waarbij het afvalwater en regenwater door één leiding gaat, bestaat er een risico dat regenwater in je toilet of schrobputje omhoog komt bij hoosbuien. Dit komt doordat de huisaansluiting het vele regenwater dan niet aankan. Dit probleem kun je voorkomen door de regenpijp af te koppelen en in de tuin te laten lopen. Dit kan in een groen perkje, regenton of ingegraven berging, zoals een grindkoffer.
- Woon je aan een sloot? Dan moet de sloot goed onderhouden zijn en aan bepaalde breedte en diepte voldoen om water goed af te voeren. Kijk hier voor meer informatie.
- Spoel nooit olie of vet door het toilet. Dit vet veroorzaakt namelijk verstoppingen in de rioleringen en pompen. Weten wat je wel moet doen? Klik hier.
- Meer weten? Milieu Centraal heeft informatie over vele groene onderwerpen, zoals wateropvang en wateroverlast. Klik hier voor meer informatie.