Wat doet de gemeente tegen hitte en droogte
We kunnen er niet meer omheen: het klimaat verandert. We krijgen daardoor te maken met hitte en droge periodes, maar ook met wateroverlast en een stijgende zeespiegel. Door op deze effecten in te spelen, zorg je dat je minder overlast hebt van het veranderende klimaat. We passen onze omgeving aan op het klimaat. Dat noem je klimaatadaptatie. Als inwoner kun je daarbij helpen! Hoe, dat lees je hier. De gemeente werkt hard om Beverwijk en Wijk aan Zee klimaatbestendig te maken.
Klimaatadaptatieplan
Gemeente Beverwijk heeft samen met gemeente Heemskerk en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier een klimaatadaptatieplan geschreven. Hierin staat beschreven hoe we omgaan met hitte, droogte, wateroverlast en overstroming. Je leest het plan hier.
Vergroenen openbare ruimte
Bomen en planten zijn onmisbaar bij het opvangen van water. Hoe meer groen er in de gemeente te vinden is, hoe beter het water weg kan lopen na grote buien. Daarnaast verkoelt groen tijdens hete dagen. Ook daarom is het onmisbaar bij klimaatadaptatie.
Groen staat hoog op de agenda van gemeente Beverwijk. Meer lezen? Bekijk hier de Groenvisie 2020 – 2030.
Hittestresskaart
Hittestress is de naam voor alle problemen die ontstaan bij extreme hitte. Mensen kunnen bijvoorbeeld slechter slapen of last krijgen van uitdroging; de kwaliteit van het drinkwater neemt af en dieren en planten hebben het moeilijk. Deze stress neemt toe naarmate het warmer wordt op aarde. Het kennisportaal klimaatadaptatie heeft dit in kaart gebracht. Hier lees je alles over hittestress. Daarnaast biedt deze site meer informatie over klimaatadaptatie.
Op zoek naar gegevens over wateroverlast, hitte, bodemdaling en droogte in de gemeente Beverwijk? Kijk dan hier voor de klimaatatlas van de klimaatmonitor.
Benieuwd wat jij zelf kunt doen aan klimaatadaptatie? Klik hier voor meer informatie.